no battery charge, ACPI, vendor update issue

Hewlett-packard / Dv4-1030ee
August 5, 2010 at 19:28:41
Specs: Windows 7 Pro, 2.0 Ghz with 2Gb RAM
Seems an old and as yet both unidentified and unresolved issue with W7's and battery charging (either a problem sensing a charged battery and/or actually charging one).

Others have reported this 'bug' or lack of updated vendor software (uncertain which is the culprit) and my Googling didn;t find any resolution, ref. now closed unresolved (go figure) post here at...

http://www.computing.net/answers/wi...

Anyone have a non-canned response, ie; any reported resolution to this thing?

In my case, at least for now, it seems W7's 'power options' systems tray icon (and it's prompt of 'zero charge, charging, consider replacing battery') just doesn't have the smarts to notify the user (before the system crashes when the AC power is lost).

In other words, when I lost AC power today, I was rather surprized, even puzzled as to why the laptop shut down.

What seems to have resolved 'my' issue with my described problem, was simply removing and re-inserting the battery.

And now the belated mentioned and rather useless systems tray power icon's hovered notes no longer appear.

Seems besides the likely ACPI and/or vendor updates issues with sensing battery power and/or charging also is exacerbated by lack of 'intelligence' with respect to notifying the user that the battery power is not available, ie; otherwise why would no notice have been afforded me and instead, I only discovered the lack of battery continuity "AFTER" I lost AC power, the system 'crashed' and I then did some poking around. Grrr.

size="2"color="gray">Regards and hap-e-trails, Steve Hopper


See More: no battery charge, ACPI, vendor update issue

Report •

#1
August 11, 2010 at 08:57:58
http://www.laptop-junction.com/toas...

Read everything written in the above article. Also study the diagram that shows the mechanics of how a battery is charged. Most users mistakenly assumed it's just a battery problem. It is not always true. Sometimes it's the AC power adapter and sometimes it's the system board that fail.

In addition, HP also has similar article in the link below. Read everything in it too.

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...

i_Xp/Vista/W7User


Report •

#2
August 12, 2010 at 11:35:34
Thanks for replies. First thing I did was check the AC adapter's output, it was the same as when new 18 mos ago. Seems I just had a bad battery (as I rarely ever used it, except for the semi-monthly losses of AC power where the battery kicked in until I flipped the AC power's breaker back on, ie; that overload is simply due to my over extending the breaker's capacity with too many applicances).

As such I have to admit now after posting that the battery seems to have died because nothing I did (re-inserting the battery, reinstalling ACPI drivers, checking to assure the AC adapter's AC outlet connection was solid, charging it while pc was off, etc.) none of which resulted in the battery so much as warming up, plus it's terminals were measuring about 3VDC, ie; it simply refused charging.

Of note, after replacing the battery, the pc's surface is noticably running cooler, so I must assume both the adapter and pc's charging systems are still functioning and that the battery simply wasn't up to standards as I'm assuming one should last at least 2 yrs (under the infrequent useage it saw).

Thanks again for replies.

As for the 'bug', I still think it's relevant, un-resolved and potentially/more than likely the cause of my battery's fairly
'premature' demise.

Regards and hap-e-trails, Steve Hopper


Report •
Related Solutions


Ask Question