How to fix startup error to boot propertly

September 2, 2017 at 13:35:28
Specs: Windows 7
Just installed Windows 7 into Lenovo Desktop, Windows Update, etc. All is working fine except, when I reboot.

If I leave the Windows Install Disk in the CDRom tray, Windows boots up and I get the windows desktop and all is well.

If I reboot and remove the Windows Install Disk from the CDRom Tray, I get an error message Boot from AHCI CD-Rom:OPerating System Not found.

I appreciate suggestions to fix this.

I have the startup items in bios as HARD DRIVE first, then CDRom

message edited by redarrow16


See More: How to fix startup error to boot propertly

Reply ↓  Report •

#1
September 2, 2017 at 16:02:15
Was this system originally Windows 7?
How did you install it?
If you are installing from DVD to a hard drive you should first use the install disk to delete all current partitions (under partition and format, advanced options) and then create one partition NTFS and proceed with the install. If you plan on more than one partition then size the primary partition only and create the other partitions later from Disk Manager.
You need to make sure that there are no other hard drives plugged in (internal or external) to be sure that the install disk does not put the boot partition on the wrong drive or install to the wrong partition or drive (both do happen).
You can do hard drive first but most put CD/DVD drive first, if there is no disk in the optical drive then it will skip it and boot to the hard drive.
What to try first:
Put the install DVD in the drive (or a Windows 7 repair disk), boot to the install disk and chose Repair and then Start Up Repair. This will locate installation and repair or reinstall the boot sector. Make sure first that there are no other hard drives plugged in.
If this does not work or it does not find the installation then there are one or two things. Either you do not have the hard drive as bootable AND in the boot order or it did not actually install Windows 7 to the drive. I have seen some cases where the boot sector shows up in boot options, if it does, you can try putting the boot sector in the boot order and first.
If this does not help then start over, delete the partitions and try it over again as above.

You have to be a little bit crazy to keep you from going insane.


Reply ↓  Report •

#2
September 2, 2017 at 17:43:01
Hi, Thanks for your reply and suggestions..... Although it originally was WinXP, I did a fresh install from WIn 7 install disk to a new Harddrive. And remember it works right now, but only if I leave the install disk in the CD Rom Drive....

I am listing some diagnostics they may be helpful to you or someone who can troubleshoot further, as I tried start up repair twice and no success.

In windows, I entered Disk Management and here is what I found:

disk 1 basic 931 GB online

(F:) sys reserved 100mb active primary
(D:) 350 GB NTFS healthy primary partition
(C:) 580. gb NTFS healthy (system, boot, page file, crash dump, primary partition)

Also, under command prompt I entered :
DISKPART list disk and got the following info:

Disk 0 online size 931gb , 0 free

DISKPART list volume and got the following info:

vol 0 letter E GSP1TMVPTC UDF DVD-Rom size 3167mb Healthy
vol 1 letter System Reserved NTFS Partitiion size 100mb Healthy System
vol 2 letter D NTFS Partitiion size 350gb Healthy
Vol 3 letter C NTFS Partitiion size 580gb Healthy Boot

So I wait for any additional appreciated troubleshooting solutions, many thanks.

message edited by redarrow16


Reply ↓  Report •

#3
September 3, 2017 at 08:06:44
What happened when you ran the repair as suggested in #1?

Always pop back and let us know the outcome - thanks


Reply ↓  Report •

Related Solutions

#4
September 3, 2017 at 08:23:41
When I selected repair, it processed whatever it did, but upon reboot, nothing changed at all differently. So the problem still the same, only boots into Windows with the Install Disk in the CDRom....

So any additional possible solutions?


Reply ↓  Report •

#5
September 3, 2017 at 15:49:38
You have two partitions aside from the system reserve partition but the C drive is not listed as the very next drive after the system reserve partition which may be the problem. If you created more than one partition before you installed Windows 7 then this is the problem. The system reserve partition may be directing the system to find the boot sector on the next partition physically but it is on the second one rather than the next one. The boot info on the install disk is apparently smarter and finds the boot sector correctly though.
The easiest way out of this is to save a copy of all personal files to another drive externally, delete all partitions again, create ONLY the one Partition that will be your C drive to whatever size you like and leave the rest of the drive unallocated. Then install to that partition without error. The install disk will recreate the system reserve partition (though there are ways to avoid this) and this is normal. After you reinstall Windows, do your driver install, then Windows Updates, programs and utilities in this order. Then go to Disk Manager and create your additional drive(s) and copy back your personal files.

You have to be a little bit crazy to keep you from going insane.


Reply ↓  Report •

#6
September 6, 2017 at 08:32:50
Thanks for your additional diagnostics suggestions.....Is it possible that I can delete the D partition and then it would have the C partition as next and maybe it would function? This would alleviate starting from scratch.....Thanks very much again for your follow up help....!

Reply ↓  Report •

#7
September 6, 2017 at 16:46:27
You would have to have a program capable of not only deleting the partition but moving the existing C partition on the drive. Windows Disk Manager cannot do this part, Acronis and a few others can do this (if you have Western Digital drive(s) on that machine you can download a free version of Acronis from WD's site). There is also no guaranty that it will any better and you still may have to try a start up repair again.

You have to be a little bit crazy to keep you from going insane.


Reply ↓  Report •

#8
September 6, 2017 at 16:58:19
Sure there is no guarantee....If I download Paragon Partition Manager Free Edition...what would the steps I should consider?
Would I delete the vol 2 letter D NTFS Partitiion size 350gb Healthy, or merge the Vol 3 letter C NTFS Partitiion size 580gb Healthy Boot with the Vol2 Letter D Partition?
Thanks .

Reply ↓  Report •

#9
September 6, 2017 at 19:53:20
From what media did you do the install? Was it a regular windows 7 installation disk or some other concoction?

Or it almost sounds like the partition on the drive is not set active. If it's not set active the computer won't boot from that partition. In the old days that was a separate step in the partitioning process but it should be pretty much automatic with newer OS's but since you have multiple partitions possibly the wrong one is set active.


Reply ↓  Report •

#10
September 6, 2017 at 21:29:03
Check the UEFI settings, to verify your HDD/SSD is listed as a boot device. This should help you get into the UEFI menu: https://support.lenovo.com/us/en/so...

How To Ask Questions The Smart Way


Reply ↓  Report •

#11
September 7, 2017 at 18:50:48
Use the partition sizes to make sure you are not deleting the wrong one.
Delete the one that is not the C drive that you installed to.
Then 'Move' the drive to the beginning of the drive.
Later after you get it working you can either recreate the second partition or expand the existing partition to the remaining space.
Try the Start Up Repair again.
Note suggestions in #9 & 10 may also help

You have to be a little bit crazy to keep you from going insane.


Reply ↓  Report •

Ask Question