Solved Entry Point Not Found error on several applications

February 18, 2016 at 11:21:34
Specs: Windows 7 Ultimate 64-bit, Intel Core i3 @ 3.10GHz | 8GB DDR3 1333MHz
This is a somewhat recent install of Windows 7 Ultimate on an ASUS N551JQ originally running Windows 8.1. I just noticed today that, when trying to run a variety of programs, I get an error message stating the following; (This example is from the installer for The Sims, but it happens on quite a few programs including GTA V's installer and Final Fantasy XIV: A Realm Reborn's installer. It also happens when using the Windows 7 Logon Background Changer.)

AutoPlay: start.exe - Entry Point Not Found

"The procedure entry point ucrtbase.teminate could not be located in the dynamic link library api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll"

Every application that displays this error proceeds to run perfectly fine afterward. Also, the exact same error appears two more times after clicking OK.

I did a bit of research to find a fix, and ended up finding quite a few different solutions. One suggested uninstalling Visual Studio C++ 2015's runtime, which I managed to do after a bit of struggling with the uninstaller for both the x86 and x64 versions. It didn't help at all.

I don't know if it's related, but I've also noticed that YouTube videos will randomly fail to play at all in Google Chrome. A restart fixes this.

At this point, I'm just annoyed and don't really know where to go from this point,

Any suggestions?

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD

message edited by Comguy


See More: Entry Point Not Found error on several applications

Report •

#1
February 18, 2016 at 13:16:05
✔ Best Answer
"This is a somewhat recent install of Windows 7 Ultimate"

Have you run Windows Update over & over until no more updates are available?


Report •

#2
February 18, 2016 at 13:31:41
Right. I forgot a rather important part of the issue.

Windows Update refuses to open in two different ways. It will either simply not open, or open the Windows Update window but display nothing more than a white screen while the cursor indicates that it is constantly trying to load the window. If the latter happens, I have to force restart Windows Explorer to make the window disappear.

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD

message edited by Comguy


Report •

#3
February 18, 2016 at 13:35:24
Update;

Windows Update finally loaded, but prompts that the service isn't running when I try to search for updates. I'm trying some steps on a guide at the moment and will update with the results.

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD

message edited by Comguy


Report •

Related Solutions

#4
February 18, 2016 at 13:45:38
It's looking like all of these issues are being caused by Service Pack 1 not being installed. (Which I didn't realize.) I've tried several steps to enable the Windows Update service, and Computer Management says it's running, but Windows Update still states that the service isn't running.

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD


Report •

#5
February 18, 2016 at 13:52:19
Another update;

I ran the FixIt located here; https://support.microsoft.com/en-us...

It stated that the service registration was corrupt and that there was a problem installing recent updates. Both issues were fixed, but upon restart, Windows Update still fails to work. (It says the service isn't running.)

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD


Report •

#6
February 18, 2016 at 14:25:11
I'm not really sure what to do at this point. Windows Update refuses to start no matter what. I ran ComboFix in case there was some sort of infection, and it deleted a ton of files.

After running ComboFix a second time, it displayed a message on startup;

Fatal Error

Unable to create child process!

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD


Report •

#7
February 18, 2016 at 15:27:31
Have you opened the Command Prompt as Administrator, and ran SFC /SCANNOW ?

How To Ask Questions The Smart Way


Report •

#8
February 18, 2016 at 15:56:12
@Razor2.3

Yes, I did. It came up with no errors.

I decided to do a fresh install of Windows to remedy the issue. As expected, everything is working fine now.

I can only assume I picked up some sort of rootkit or nasty malware while unknowingly using base Windows 7 for a month.

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD


Report •

#9
February 20, 2016 at 07:25:09
The same issue has arisen on a new installation of Windows, so I will be creating a new thread relating directly to the Windows Update issue.

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD


Report •

#10
February 20, 2016 at 09:06:39
So, that implies it's something hardware, or some software installed on both instances of the install. Run a memory test, run a disk test, list what software was installed when this issue popped up.

How To Ask Questions The Smart Way


Report •

#11
March 3, 2016 at 13:16:05
The issue was caused by a few of the ASUS official drivers being infected with some nasty sort of malware. I obtained the drivers elsewhere and reported the issue to ASUS. Everything is working fine now.

MSI B75MA-P45 Motherboard
Intel Core i3-2100 3.10GHz
8GB DDR3 1333MHz RAM
SAPPHIRE AMD Radeon HD 5770 Vapor-X
Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 7 Ultimate)
Toshiba 2TB HDD


Report •

Ask Question