PSU Pop and smoke

March 6, 2020 at 19:47:50
Specs: Microsoft Windows 7 Ultimate, Intel i7 2600k 4.7 GHz / 8168 MB
Hey guys, today I received my new parts for a PC I’m building. My old build had a Corsair GS800 which I took from it to use with my new build. As soon as I finished the build, I went to test it. I plugged in kettle plug to the PSU it just popped and smoked. PSU has been fine with no problems over the years.

Any suggestions as to why this may have happened, need some advice also. Much appreciated!

i5 9600KF
MSI Z390-A pro MB
GFX card : TBA
Corsair GS800 PSU


See More: PSU Pop and smoke

Reply ↓  Report •

#1
March 6, 2020 at 20:53:26
"I plugged in kettle plug to the PSU it just popped and smoked"
You did it back to front, should have plugged it in first, then turned the power on.
Is it still working?

Reply ↓  Report •

#2
March 6, 2020 at 20:57:07
If not working, it may have blown the fuse, possibly caused by dust.
how to replace the fuse in a Corsair GS800 PSU
http://bit.ly/3aDgx5U

Reply ↓  Report •

#3
March 7, 2020 at 04:28:20
PSU not working, tested and no luck. Just ordered another one for the minute then I’ll go from there :) Just hope it hasn’t damaged any of the other components.

Reply ↓  Report •

Related Solutions

#4
March 7, 2020 at 06:08:49
"As soon as I finished the build, I went to test it"

You didn't provide much detail. There are numerous places you could have gone wrong or it could be the PSU was simply on its last legs. Did you benchtest the hardware before installing it in the case? If not, you skipped a critical step in the building process.

"GFX card : TBA"

Not that it would have caused the PSU to blow, but did you try to test without a graphics card? The i5-9600KF doesn't have an integrated GPU. In the motherboard description it says, No Display support when using the Processor model with suffix "F", so you definitely would have needed a card for testing.

If you're lucky, only the PSU blew. But it might have sent a "shockwave" thru the board & taken out other components. You won't know until you try the replacement. I suggest you take the board out of the case & test it the right way. The following link is several years old but the theory still applies: https://www.techsupportforum.com/19...


Reply ↓  Report •

#5
March 7, 2020 at 10:19:49
Seems like it was a defective power port which cane with the case. Got it working today with no issues. Sending case back and getting a replacement.

Reply ↓  Report •

#6
March 7, 2020 at 21:06:05
If you found the issue then no problem but if not then I would have said to check the motherboard stand offs, made sure that only the correct ones were mounted in the case and there were none missing. Then look for a stray 'missing' screw that might have rolled under the motherboard and caused a short.

I am not sure what kind of power port came with the case, generally the power supply plugs into the motherboard and peripherals that need a power plug (drives, graphics, etc.). Generally case jacks are USB, audio, and a few other external connections, not generally straight power jacks.

You have to be a little bit crazy to keep you from going insane.


Reply ↓  Report •

#7
March 8, 2020 at 07:23:13
Smoke? That means more than just a fuse burnt up. Does this unit have 110/220V switch?

Reply ↓  Report •

Ask Question