Solved No video output from either my GPU or motherboard

July 3, 2017 at 05:41:59
Specs: Windows 10, 32 gb (4x8gb)
Recently my computer was damaged due to power surges which lead to me having to replace the motherboard and RAM, after replacing them it does now turn on (it wasn't before) but there's no video output from either the GPU or Motherboard ports, i tried VGA and HDMI outputs and neither work, i've also checked my screen by connecting it to my xbox and it seems to be working fine.

Additionally i've put everything into a larger tower as the old one was too cramped to properly work in.

I've also tried with and without the GPU installed and neither seem to have any effect.

As i said before both the motherboard and RAM are brand new today (at time of posting) so i'm lost for what could be wrong, thanks to anybody who can offer some advice!

my specs are:
mobo - Asus Z170 Pro Motherboard
gpu - nvidia geforce 780 twin frozr
ram - Corsair CMK16GX4M2B3000C15 Vengeance LPX 32gb (4x8)
processor - Intel Core i7 6700K Processor
psu - Corsair CP-9020048-UK Builder Series CX600 ATX/EPS 80 PLUS Bronze Power Supply Unit, 600 W


See More: No video output from either my GPU or motherboard

Reply ↓  Report •

✔ Best Answer
July 3, 2017 at 07:07:45
Did you apply fresh thermal paste between the CPU & heatsink? All Core-i desktop processors use the vertical line method.

https://www.gamingfactors.com/wp-co...
https://cdn2.techadvisor.co.uk/cmsd...

Other than that, try the minimal boot method. Unplug all cards & HDDs. Connect monitor to onboard port, install just one stick of RAM. With power cord unplugged, reset the BIOS using ClearCMOS jumper. Then attempt to boot & see if you can access the BIOS. NOTE: sometimes a PS/2 keyboard is necessary.



#1
July 3, 2017 at 06:30:32
Have you checked the PSU? if not it would be worth checked the standing voltage using a multimeter

if you can get into BIOS you can also check the voltages in there

otherwise if you can, either borrow or buy a replacement to test if it will work with that. Sometimes a power surge can kill a psu.


Reply ↓  Report •

#2
July 3, 2017 at 06:39:11
I did replace the PSU after the original surge as it was the only old part on my machine leading up to the issues, originally it was the same model only 650w instead of 600. i've not checked the voltage but as it's less than 2 weeks old it didn't occur to me that it might be broken.

Reply ↓  Report •

#3
July 3, 2017 at 06:46:22
Ah if its a new psu then no need to swap out.

Did you swap the motherboard with a brand new one or a second hand one?

are you bench testing the setup or have you installed everything in the case?

I would advise to remove everything from within the case and build it on a piece of wood or card board, with one stick of ram, cpu and cooler, no GPU to start off with, hard drive and psu.


Reply ↓  Report •

Related Solutions

#4
July 3, 2017 at 06:50:38
may have been a little overeager and just put everything in the case, when i get some time i'll remove it all and try that way. thanks for your help :)

Reply ↓  Report •

#5
July 3, 2017 at 07:07:45
✔ Best Answer
Did you apply fresh thermal paste between the CPU & heatsink? All Core-i desktop processors use the vertical line method.

https://www.gamingfactors.com/wp-co...
https://cdn2.techadvisor.co.uk/cmsd...

Other than that, try the minimal boot method. Unplug all cards & HDDs. Connect monitor to onboard port, install just one stick of RAM. With power cord unplugged, reset the BIOS using ClearCMOS jumper. Then attempt to boot & see if you can access the BIOS. NOTE: sometimes a PS/2 keyboard is necessary.


Reply ↓  Report •

Ask Question