Solved Gigabyte motherboard won't enter CMOS...

May 12, 2018 at 02:40:07
Specs: Windows 7
I'm convinced it's a problem with either the boards or the BIOS - mine has always been a pig to get into CMOS and it seems to be entirely random, I tried 30+ times the other day and on number 31 it opened without any changes to RAM, without clearing CMOS at the jumper, without changing anything...this has to be a manufacturing fault - which is probably why Gigabyte are so loth to discuss it... :- /

See More: Gigabyte motherboard wont enter CMOS...

Reply ↓  Report •

✔ Best Answer
May 12, 2018 at 05:16:08
Another thought, remove memory & test the bios.
Disconnect all drives & test the bios.

message edited by Johnw



#1
Reply ↓  Report •

#2
May 12, 2018 at 03:16:22
My Board is a Gigabyte GA 970A-DS3P-F1

Reply ↓  Report •

#3
May 12, 2018 at 04:20:32
There doesn't appear to be any inherent problems with that board.

Have you tried the bios defaults?


Reply ↓  Report •

Related Solutions

#4
May 12, 2018 at 04:37:52

Yes...I even resorted to using the BIOS flash to refresh it...as I said in my first post, I did manage to get into it after 30+ attempts so that I could switch off the onboard sound to use a new sound card - now I'm looking to install an SSD but need to get back into CMOS to change that setting but can't...after 40+ attempts all that happened was it failed to boot (cannot find boot mgr) so I ran startup recovery and got it up and running again...I think the answer is I need to suck it up and buy another M/B - I can't live with a board with this kind of problem - shame really, as in all other respects it's been a very good board...won't be buying anything by Gigabyte again that's for sure...

Reply ↓  Report •

#5
May 12, 2018 at 04:47:28
Have you tried > Unplug the computer, take the battery out of the motherboard, hit the power button once, and then put the battery back in, (make sure it goes in the right way)

Reply ↓  Report •

#6
May 12, 2018 at 04:55:02

Yup...none of the usual things one does in this situation seem to make any difference - were I to re-boot and try it now I would not be surprised if it suddenly and inexplicably worked - most of the time I get a partial CMOS screen (part blue) if I wait longer before hitting delete I get more of this screen, but the controls are frozen so I can't make adjustments...

Reply ↓  Report •

#7
May 12, 2018 at 05:13:06
"I think the answer is I need to suck it up and buy another M/B"
Yep, it sure looks that way.

Reply ↓  Report •

#8
May 12, 2018 at 05:16:08
✔ Best Answer
Another thought, remove memory & test the bios.
Disconnect all drives & test the bios.

message edited by Johnw


Reply ↓  Report •

#9
May 12, 2018 at 05:49:32
There's probably nothing wrong with the board. Modern boards boot so quickly that it can be difficult to enter the BIOS. You have to get the timing down. Are you using a wired PS/2 keyboard? Start from a cold boot & immediately begin tapping the Del key.

Reply ↓  Report •

#10
May 12, 2018 at 11:24:34
I agree with riider. There may be nothing wrong with the board.

Have you tried using a PS/2 keyboard? Tap delete continuously when first starting the computer. If using a USB keyboard you may need to use a PS/2 keyboard at least once to enter the BIOS screens. Once inside, look for a setting to "enable legasy USB support". That will allow you to use a WIRED USB keyboard in the future. Also, disable fast boot in the BIOS in order to have more time before Windows starts.

If your BIOS has enable legacy USB support as an option then resetting to defaults disables that setting.


Reply ↓  Report •

#11
May 12, 2018 at 12:51:26
The board has been great - it's run perfectly for a few years now, but the inability to enter CMOS is the one fault I don't believe I can live with - I updated the BIOS (which is sure to have re-set everything to default) and the concept of having to go out and buy an obsolete keyboard to get into CMOS is utterly ridiculous - aside from which I did get into CMOS (on the 30th attempt) with the USB keyboard I'm using, so it doesn't follow that a PS/2 keyboard is the answer - I will try it however, just because I don't think it will make any difference doesn't mean I'm right...thanks for all the helpful suggestions - if I do get in I'll update this post...

message edited by AshLizzard


Reply ↓  Report •

#12
May 12, 2018 at 14:57:14
IF you do get into the BIOS using a USB keyboard then look for the setting I described above.

You may just be waiting too long to start tapping the DEL key continuously.

BTW, PS/2 keyboards are NOT obsolete. If that were the case, your motherboard would not have PS/2 ports for both keyboard AND mouse.


Reply ↓  Report •

#13
May 13, 2018 at 12:52:34
And I agree with OtH. :-)

If your board has PS/2 ports, take advantage of them. Why waste USB ports on keyboard & mouse if you don't have to? PS/2 is the way to go, at least for the keyboard. If you're just going to use a KB for testing purposes, you should be able to pick one up for a couple of bucks at your local Goodwill, Amvets, flea market, Craigslist, garage sale, etc.


Reply ↓  Report •

#14
May 15, 2018 at 08:52:44
Hi all...and thanks for all the information...bottom line here is that all of the answers I received were excellent- they mentioned everything I've ever tried when CMOS is stubborn - however, in this case it makes absolutely no difference what you try, there are no magic methods, because this particular board has a design flaw - e.g: after turning off the mains power for 24 hours, repeatedly pressing the power button, using a USB keyboard and thethered mouse, it opened CMOS instantly - "Great!"I thought, "I've found out how to do it" - but then CMOS froze and wouldn't re-open...so then, without switching it off, without doing a cold boot, without clearing CMOS at the jumper or anything else, I just kept at it, restart after restart, hitting Del around 5 seconds after the beep, and after around 50-60 attempts, I got in and changed the setting I needed...so I now truly believe it's just this board has a glitch getting into CMOS - it would be nice if the manufacturer could update the BIOS to cure this, but I downloaded the latest BIOS and it's 5 years old now...I will keep this board though, I haven't maxed it out yet and it's still a quick little workhorse for the money...

Reply ↓  Report •

#15
May 15, 2018 at 15:50:55
Thanks for the feedback AshLizzard.

Reply ↓  Report •

#16
May 16, 2018 at 19:35:01
"restart after restart, hitting Del around 5 seconds after the beep"

You're waiting way too long. Immediately begin tapping the Del key at startup, don't wait for the beep & definitely don't wait until 5 seconds after the beep.... by then it's too late.


Reply ↓  Report •

#17
May 17, 2018 at 01:24:07
...Seriously dude...re-read my posts and you'll realize it makes no difference...


Reply ↓  Report •

Ask Question