Computer turns off randomly

November 2, 2017 at 08:54:02
Specs: Windows 10, i5-3570K
I'm having a weird issue with my friends computer that I'm trying to repair. The computer worked perfectly fine when we first built it but after my friend had played with it for a while his computer suddenly turned off and started boot looping for a while before booting into windows again. I've done everything I can. I've swapped hard drives, swapped sata cables and ports, did a clean install of Windows, swapped the PSU, swapped the ram, swapped the GPU, reinstalled the CPU, applied new thermal paste, reseated the cables, cleared CMOS, installed newest BIOS, nothing helps! The computer just shuts down at random and restarts. I have no idea what to do, can somebody please help?

Specs:
Intel i5-3570K
MSI B75A-G41
10GB RAM (Corsair 2x2gb 1600MHz and Nanya 2x3gb 1333MHz)
Asus nVidia GTX660 2gb
1TB Seagate Barracuda HDD
Kolink 700W PSU
Windows 10


See More: Computer turns off randomly

Reply ↓  Report •

#1
November 2, 2017 at 09:06:07
Does the problem dissapear when you remove: Nanya 2x3gb 1333MHz?

in other words, just use 1 type of RAM

i5-6600K@4.6GHz/4.2GHz cache@1.295v | 2x4GB Crucial-DDR4-2133@ 14-13-13-28 1T 2800MHz@1.35v | ASUS Z170-K | Samsung 250GB SSD 850 EVO | MSI Radeon RX 570 ARMOR 4GB@1268cc&2000mem | Corsair CX450 450W

message edited by hidde663


Reply ↓  Report •

#2
November 2, 2017 at 13:37:08
"10GB RAM (Corsair 2x2gb 1600MHz and Nanya 2x3gb 1333MHz)"

AFAIK, there is no such thing as 3GB sticks of RAM. I suggest you have another look.

Here's your problem - Kolink 700W PSU. Get a decent name brand power supply.


Reply ↓  Report •

#3
November 2, 2017 at 15:22:31
No the powersupply isn't the problem. I've tried to boot the computer with a 450W Cooler Master PSU and a 500W AcBel PSU it didn't make any difference. And there IS 3gb sticks of RAM, these were harvested from my friend's old iMedia computer.

Reply ↓  Report •

Related Solutions

#4
November 2, 2017 at 15:23:36
I did consider the RAM as a possible issue but I already told you that I've tried swapping out ram and it didn't help a bit.

Reply ↓  Report •

#5
November 2, 2017 at 15:32:35
I stand corrected, aparrently the Nanya rams were different models, they ran at the same speed but the other stick is 2gb while the other is 4gb

Reply ↓  Report •

#6
November 2, 2017 at 17:31:01
If you're confident the PSU isn't the problem, how the CPU temp?

Reply ↓  Report •

#7
November 2, 2017 at 17:41:29
I reapplied thermal paste and reinstalled CPU cooler multiple times. Idle temps in BIOS are around 32-35 Celsius degrees (89-95 Fahrenheit.) I've been monitoring CPU temperatures while using the computer. Highest I saw was around 38 Celsius degrees (100 Fahrenheit.)

Reply ↓  Report •

#8
November 2, 2017 at 20:26:19
Temps OK, PS test w/others so should be fine.
This is what is left:
Update to latest drivers (if not already done).
Remove all RAM except one of the Corsair sticks and set the BIOS to the exact listed specs on that stick, run it for a while. If OK then put in second Corsair RAM stick and run it a day or two. If fine then there is a conflict between the different memory sticks that the motherboard cannot deal with. Try getting two more stick with same or very similar Speed and secondary numbers (Latency, etc) or better, exact same sticks if possible.
Note that with dissimilar RAM speeds the board will default to the slower speed. If the faster ones have a problem with a setting like a lower latency then neither can work. It is remotely possible that if you understand all of these setting you might find a manual setting that both will run at, you will be taking a hit on performance. The faster memory might work at a lower latency and the slower ones will not run at the faster speed so you lose at both ends. Anyone with enough experience to be able to do this will default to a matched set for best performance anyway.
Note, while you are at testing, look in BIOS to make sure that the primary voltages (12V, 5V, & 3.3V) are +/- 5% of their nominal values. If they are not then the power supply is bad and dangerous to the other components. You listed three different power supplies so the problem is not likely them but I have doubts about all of them (quality wise) so it is still possible. I recommend Corsair and a few other brands because they do not make a poor quality series as their lower price level as some brands do so their cheapest when on sale is always a good buy.

You have to be a little bit crazy to keep you from going insane.


Reply ↓  Report •

#9
November 3, 2017 at 03:22:09
I installed 1 stick of Corsair RAM into the pc, I also reflashed the BIOS. Once Windows had booted the computer turned off again after a couple of minutes of using Windows.

Reply ↓  Report •

#10
November 3, 2017 at 04:35:58
No need to reflash BIOS but after you do that you need to reset defaults and then go back in and manually check/set time, date, CPU, RAM, SATA, primary graphics, bootable drive and boot order, at the minimum.
Then switch to the other stick of Corsair RAM in a different socket to seei f the RAM stick is bad or even the socket.

If this still does not work then you need to eliminate additional possibilities. Try booting off a Live Linux CD/DVD and see if the system (hardware) will run without the hard drive. If it runs off the Live Linux then your drive or SATA ports are the problem.

If it does not keep running then you need to eliminate other possibilities. If you did not do a bench test before building then you might need to tear it all down but for now, remove the graphics card and try booting with the onboard graphics (you may need to reset the primary graphics in BIOS depending on the setting you chose initially.

Another thing you may need to do is check that the motherboard post holes are all supported with a post and screwed in and there are no extra posts under other places under the motherboard. You also may need to verify that there are no 'lost' screws that may have rolled under the motherboard. Either of these things can cause a shorted condition and/or grounding at one or more points on the motherboard where they do not belong. Another thing you may need to do is to verify that there are no crushed or pinched wires anywhere your wires have run inside of the case, more so if you have attempted to hide many of these wires from view or attempted to make the case especially neat.

You have to be a little bit crazy to keep you from going insane.


Reply ↓  Report •

#11
November 3, 2017 at 14:14:14
I did tear down the entire computer and I didn't find any screws beneath or around the motherboard, there were no extra posts either. I doubt the HDD or SATA ports are the problem, the computer turns off even in BIOS. I did try going through all the SATA ports with a brand new SATA cable and three different hard drives and the computer still kept shutting down unexpectedly. I have also tried swapping out the GTX660 for a GTX560Ti and the results were still the same. I've yet to try booting with integrated graphics so I'll give that a try later.

Reply ↓  Report •

#12
November 3, 2017 at 19:47:02
Stripped down means all peripherals disconnected (GPU out, HDD out) nothing on USB except keyboard/mouse, one stick of RAM. Now play around in BIOS and monitor the Temp, voltages variations for an extended period of time.

Reply ↓  Report •

#13
November 4, 2017 at 06:28:56
I suppose I should have mentioned this before but the i5-3570K and B75A-G41 motherboard are fresh upgrades. His computer has previously been running with Phenom II and 8gb of DDR2 RAM. My friend decided to give up on trying to troubleshoot this thing and I'm supposed to install his Phenom II system back. RAM sticks aren't dead, Windows memory management didn't detect any issue with the RAM sticks and they have been working fine with his original setup which had an AMD FM2 A6-5400K processor. I have tried running only one type of RAM and I have already gone through all the slots, computer kept shutting down unexpectedly. I'm pretty convinced that the issue is with the motherboard or the CPU.

Reply ↓  Report •

#14
November 8, 2017 at 08:49:13
Today I tested out the computer with a different CPU. I got myself a Pentium G640, I tried using one stick of corsair ram on all channels and the computer still kept shutting down without warning. I even tried removing the gpu and just using the integrated graphics. Made no difference what so ever. I believe the motherboard is broken.

Reply ↓  Report •

Ask Question