Articles

Server running SBS 2003 is very slow

January 29, 2013 at 02:19:20
Specs: Small Business Server 2003, Intel Xeon 4GB

I have a problem with a server running SBS 2003. It suddenly is very slow. The only thing that changed is I replaced some old PC's in the Active Directory with new ones running Windows 7. Also a new Autocad licence server was installed.

The main things that the server is doing is :
-Small Business Server Exhange
-10 users
-File Hosting (sometimes it is so slow that it takes 10 minutes to open a small excell file)

Booting speed is ok, after a fresh boot it runs fine, but after some time it starts to lag.

CPU (Intel Xeon) is 20% usage max & Memory (4GB) 50% usage so that's not the problem.

What could this be ? Any help is much appreciated.


See More: Server running SBS 2003 is very slow

Report •


#1
January 29, 2013 at 08:10:38

You might want to beef up the amount of RAM in this server. 4 GB's isn't a lot and considering you're running exchange, using it as a file server, and have Autocad on it, that's a fair load. More RAM should help improve the performance of the server.

It matters not how straight the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate;
I am the captain of my soul.

***William Henley***


Report •

#2
January 29, 2013 at 09:09:59

I understand that, but it's only using about 2GB on average. It's not really Autocad which is running on it , but merely a license server.

Report •

#3
January 29, 2013 at 10:13:32

Changing the pcs will have no effect. I would disable the license server to see if that makes a speed difference.

Make sure to run disk cleanup and defrag the servers drive.

Answers are only as good as the information you provide.
How to properly post a question:
Sorry no tech support via PM's


Report •

Related Solutions

#4
January 30, 2013 at 11:21:57

Specs: Small Business Server 2003, Intel Xeon 4GB FYI

Answers are only as good as the information you provide.
How to properly post a question:
Sorry no tech support via PM's


Report •

#5
January 31, 2013 at 02:44:07

I will try a disk check, clean up and defrag.

Will report back.


Report •


Ask Question