the bios does not be installed. SATA hdd help

August 8, 2011 at 00:06:09
Specs: N/A
I'm trying to use a sata hdd in my pc but windows XP setup doesn't see it and neither does bios. I tried loading the sata drivers on a floppy in setup, which says they will be installed, but then it just says no hard drive is detected and to exit.

I get an error that says:

SATAII150 579 BIOS Version
(c) 2002-2005 Promise Technology, Inc. All rights reserved
No device is found!
BIOS is not installed.

I have an old soltek mobo with via chipset. BIOS is set to sata. When I set the BIOS to raid I get this error:
VIA Technologies, Inc.VIA VT0237 Serial ATA RAID BIOS Setting Utility V2.10
Copyright (C) VIA Technologies, Inc. All rights reserved.
Scan Devices,Please wait . . .
Press < Tab > Key into User Window!

HardWare Initiate failed, Please Check Device!!!
The Bios does not be installed. Press <g> to continue!

FastTrak 579 (tm) BIOS Version
(c) 2003-2005 Promise Technology, Inc. All rights reserved.

No drive attached to FastTrak controller!
[NOTE]: The BIOS is not installed!!

See More: the bios does not be installed. SATA hdd help

Report •

August 8, 2011 at 02:23:56
Don't set sata mode to raid. The first thing is to make sure BIOS recognize the drive and then u can proceed to OS installation. Try to use different sata ports on the motherboard if that doesn't help try to swap sata data & power cable(make sure sata is enabled in BIOS), again if that doesn't help the drive is bad(u can prove the hdd is bad by connect into another working system with sata ports).

We can not fight new wars with old weapons, let he who desires peace prepare for war - PROPHET.

Report •

August 8, 2011 at 10:34:28
Thank you for the reply. I tried setting the bios to sata but it still doesn't detect the hdd. The drive is good I've tested it on another pc. And I've tried every sata port available (there's 4) and I've tried different cables :( any other advice?

Report •

August 8, 2011 at 20:27:56
grr this is driving me bonkers. It's a s--- old motherboard that doesn't support pci-e or even sata apparently (even though it worked for a year+ running sata hdd and then just suddenly stopped) and the manual in all its engrish glory is no use. so I guess it goes out the window. thanks anyway.

Report •

Related Solutions

Ask Question