Booting issues only when restarting Win 7 PC

Intel Core 2 duo e7500 dual core process...
January 23, 2010 at 00:56:57
Specs: Windows 7
when i shut down my pc and want to start it up, it wont immediately boot up. if i wait for a while and then again power it up it will boot jst fine and will act like as if nothing has happened to it. I have to wait for a minimum of 30m. once on everything will work fine even if i restart it many times it wont give me any problem. The only problem is wen i shut down and wanna restart again..


See More: Booting issues only when restarting Win 7 PC

Report •

January 23, 2010 at 03:08:21
Check your machine for cooling fan malfunction.
best bet on that.

if all else fails though, i had the same problem exept it only took
5 mins and its because my new tv is a 26inch and resolution on
boot is set to a default and canot be changed, so boot will
appear but when it comes to loading your os it will dissapear and
reappear within time. if this is the case i have no idea lol i just

Report •

January 23, 2010 at 04:32:31
Thanks for your speedy reply. I will look at the cooling fan issue to see if that is the cause. My first thoughts was it was a cold start issue.

I have tried your previously suggestion of just leaving it and sometimes the laptop springs into life after a few minutes. However, I don't think it is to do with the monitor. I can see when it is 'not' booting up that there is no disk activity, as if it waiting for something to happen. For some reason it is not starting loading Windows at all. I have tried all Dell's diagnostics tests (memory, disk, fan etc) but all report OK. What I need is a boot log if there is such a thing to see why it is not progressing.

Report •

January 23, 2010 at 05:13:09
From my experiences, it is the power supply.

Report •

Related Solutions

January 23, 2010 at 12:58:22
I thank everyone for thier quick reply ..... but in my case i dont think it is the fault of the power supply as the computer will start up again after the shutdown it will also show the motherboard sign and then immediately after that it will show a blank screen with a white line blinking in the top left side corner>> now if i close the pc and start it up after 20 m or so it will start up smoothly its only after a shutdown it does not start up again>>>

Report •

Ask Question